Gnizt.no | Viklerfaget

Som vikler har du kompetanse i å omforme elektrisk energi til mekanisk energi eller til andre elektriske spenningsområder. Du jobber med både store og små maskiner, og du bruker forskjellig materialer og ulike arbeidsteknikker avhengig av maskinenes størrelse. En vikler jobber med både likestrøm og vekselstrøm, men mesteparten av arbeidet er jobb med vekselstrøm.

Ting du bør vite

  • Det arbeides med både store og små maskiner, og det benyttes forskjellig materialer og ulike arbeidsteknikker, avhengig av maskinenes størrelse.

  • En vikler er en elektrofagarbeider som bygger, monterer og vedlikeholder elektriske produksjonsmaskiner og maskiner for fremdrift i for eksempel skip, tog eller elektriske kjøretøy. Dette kan være motorer, generatorer, transformatorer og andre typer elektriske maskiner.

  • Du bør være praktisk anlagt og i stand til å arbeide effektivt. Du må kunne jobbe både selvstendig og samarbeide med andre. Ansvarsbevissthet, nøyaktighet og fokus på sikkerhet er svært viktig.

Et spennende karrierevalg

En tidligere elev forteller om det å jobbe som vikler: «Hver eneste dag er forskjellig, og det som er interessant med dette lærefaget, er at jeg lærer noe nytt hele tiden». Er du glad i å reise? Noe mange synes er veldig gøy med denne type arbeid, er at man etter hvert får reise veldig mye rundt i landet på ulike oppdrag.