Hva skjer på VG1?

Med de nye læreplanene skal elever i utdanningsprogram elektro og datateknologi allerede på Vg1 arbeide med helhetlige elektrofaglige oppgaver og møte forventninger som stilles til en yrkesutøver i elektrofaget.

Man lærer om data- og kommunikasjonsteknologi, i tillegg til elektriske installasjoner, maskiner og anlegg. Det er også lagt større vekt på nye energi- og styresystemer.

Dette lærer du


Etter endt utdanningsprogram skal du kunne bygge, drifte og videreutvikle elektriske anlegg. Dette for at du skal være i stand til å møte framtidige kompetansebehov i et stadig mer teknologisk samfunn. Matematikken i VG1 elektro og datateknologi innebærer å kunne utføre matematiske beregninger på elektriske og elektroniske kretser og vurdere resultatet opp mot målte verdier.

Klima og miljø vil være viktigere enn tidligere.

Elektro- og datateknologi er sentrale bransjer i overgangen til en mer bærekraftig fremtid. Kunnskap om klima og miljø gjør at elever kan bidra til utvikling av teknologier og systemer som er energieffektive og miljøvennlige. Dette kan inkludere utvikling av fornybare energikilder, som solcelleanlegg, eller mer energieffektive dataløsninger og smart teknologi.

På Elektro og datateknologi gis elevene kunnskap om ulike energiløsninger og hvilken belastning disse har på miljøet, i tillegg til en forståelse av hvordan deres egne handlinger og valg har betydning for en bærekraftig utvikling. I tillegg til dette har også likestilling fått større plass i utdanningsprogrammet.

Ettersom samfunn og næringsliv skifter fokus mot mer miljøvennlige løsninger, vil kompetanse innen bærekraft og grønn teknologi bli stadig viktigere. Arbeidsgivere ser etter fagarbeidere som forstår sammenhengen mellom teknologi og miljø, og som kan bidra til å utvikle løsninger som reduserer miljøpåvirkningen.

40QXueiuy6w